Ruangan Infomasi





Segala maklumat aktiviti boleh di beritahu di kepada 9w2rev di talian 0126196929 atau v66ham@gmail.com .



Sila beritahu 3 hari awal sebelum di update di ruangan ini Sekian harap maklum.



de 9w2rev



--------------------------------------------------------



Class perbincangan radio amatur untuk exam Rae bermula pada minggu ini :



Tempat: Rumah 9w2rev Taman Pelangi Semenyih

Masa : 9 malam - 10.30malam

Setiap hari Rabu malam Khamis bergantung pada keadaan.

Pengajar :9w2rev



Kepada rakan swl berminat sila dtg ..



Tempat terhad kepada 10 kerusi ..



Berminat sila contect Mazlan 9w2rev di talian 0126196929

----------------------------------------------------------

V66ham telah mewujudkan satu grouping dalam facebook {new media} selaras dengan perkembangan teknologi di internet . Kepada rakan rakan v66ham community boleh join v66 community di facebook ..sila klik di link ini :- http://www.facebook.com/photo.php?pid=397197&id=1796035944#!/group.php?gid=112619732115917&v=info







Aprs Tracing ../ Anda bila nak join aprs

Kedai Amatuer

Wednesday, August 11, 2010

Terima kasih kepada rakan rakan yg hadir eyeball v66 di rimba klasik bbb

Salam

Kesempatan ini mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa kepada semua rakan rakan ham di sekitar Kajang Cheras Bangi Putrajaya Serdang Semenyih Beranang Mantin Nilai dan Seremban.. rakan v52 v66 v47 v20 dan lain lain yg dapat hadir pada eyeball menyambut bulan ramadan dengan kehadiran 2 9mike kita yg sudi hadir 9m2all Pak Haris dari Putrajaya dan 9m2au Pak Aziz dari Bandar Baru Bangi. Terima kasih banyak banyak .. Insyallah kita akan buat lagi. Terima kasih juga kepada Saudara Abg Misai 9w2mjr dan Saudara 9w2bjs Pak Basri serta 9w2lst Abg Azlee kerana usha dan idea asal beliau telah di realisaikan oleh kita semua..

Pada eyeball kali ini catatan 46 station amatur tidak termasuk famili pihak ibu ibu telah di catatkan . Anggaran pada malam tersebut seramai 70 org ada tidak lebih dan kurang..

Pihak v66 mengucapkan ribuan terima kasih ...



Gambar ehsan dari kamera dslr 9w2sic .. nanti gambar akan diupload lagi ..

Maaf atas kelewatan upload ..

Thursday, July 15, 2010

Eyeball V66 Menyambut bulan Ramadhan





Salam


Dengan ini pihak rakan rakan di kawasan Semenyih Beranang Mantin dan kawasan capaian oleh simplex serta rakan rakan di kawasan Kajang Bandar Baru Bangi Serdang, Cheras dan Putrajaya akan mengadakan Eyeball Di Rimbun Klasik Bandar Baru Bangi .

Pihak v66 simplex komuniti menjemput mana mana rakan amatur atau swl untuk datang eyeball julung kali diadakan oleh rakan rakan v66 .

Pada tarikh : 7 Ogos 2010

Tempat qth: Rimbun Klasik Bandar Baru Bangi

Masa : 5ptg dan keatas

Acara : Bertukar pendapat ramas mesra chit chat ..
Sesi photografi bergambar beramai ramai rakan rakan ham dan kenderaan ..

Kepada yg berminat anda boleh berhubung terus kepada

Saudara Abg Izat 9w2mjr aka abg misai di talian 012 3955 837 dan saudara Azlee aka Abg Last di talian 0126649857 untuk tujuan confirmation nama anda dan ahli keluarga anda.Sila beri nama anda sebelum 30 Julai 2010 untuk memudahkan pihak Abg Misai uruskan.
Perhatian Kutipan rm10 seorang dikenakan untuk arrange minuman sila list nama dan kutipan di kutip oleh saudara Abg Izat 9w2mjr atau Abg Azlee 9w2lst . Sekian harap maklum.

Anda juga boleh memanggil di freq 147495 v66.

Jenis juadah terdapat .









Di harap kita dapat berjumpa beramai ramai ..

maklumat bergambar dari pada blog http://www.shahsramblings.com . Credit kepada blogger shah..





Ham Festivel Malaysia Pertama .. Support Malaysian Amatuer Community



Kenyataan Akhbar 13/07/10

HAMFEST MALAYSIA 2010

Kenyataan Akhbar 13/07/10

HAMFEST MALAYSIA 2010

1. Hamfest Malaysia 2010 akan dianjurkan di Tapak Menara Kuala Lumpur pada 30, 31 July dan 1 August 2010. Hamfest Malaysia yang pertama kali diadakan ini adalah untuk memberikan pendedahan kepada orangramai berkenaan dengan konsep pengunaan Radio Dua-Hala semasa aman dan bencana di Malaysia.

2. Festival ini akan disertai oleh Kelab-kelab Radio Amatur dari seluruh negara dan juga agensi-agensi kerajaan yang menggunakan kemudahan radio komunikasi dua-hala UHF, VHF dan HF.

3. Sesi penerangan daripada agensi-agensi kerajaan akan diatur untuk memberi penerangan lanjut kepada pengunjung-pengunjung mengenai peraturan-peraturan pengunaan Radio Amatur di Malaysia.

Sesi penerangan oleh Syarikat pengeluar sistem Radio Dua-hala seperti Yaesu, Kenwood dan juga Icom akan turut dilangsungkan.

4. Pameran pengunaan Radio Komunikasi oleh Agensi Kerajaan seperti PDRM, JPAM, BOMBA, ATM dan juga SMART akan turut diadakan di Tapak Perkemahaan berdekataan dengan lokasi utama pameran.

5. Aktiviti-aktiviti yang boleh disertai oleh pengunjung adalah seperti berikut:

a. Aktiviti Skill-Stations – Pengenalan kepada Radio Komunikasi, Berkomunikasi di frekunsi VHF dan HF. Menaikan antenna diapole HF, Mempelajari teknik navigasi dan bacaan peta.

b. Fox Hunting – Mencari lokasi pemancar beacon dengan menggunakan teknik pencarian melalui Radio Dua-Hala.

c. Distance Contact Contest (DX COntest) – Mendapatkan contact rakan-rakan Amatur di seluruh dunia.

6. Hamfest Malaysia 2010 juga dibuka kepada orangramai dan murid-murid sekolah. Kerjasama dengan Kementerian Pelajaran akan dilakukan untuk membolehkan ianya dihadiri oleh murid-murid semasa waktu persekolahan.

7. Maklumat lanjut:

Lokasi : Tapak Menara Kuala Lumpur

Tarikh : 30-31 Julai dan 1 August 2010

Laman web : www.hamfest.my

Penganjur : 9W2GOD - Azli Paat (0193398905 – azlipaat@gmail.com)

Penasihat : 9M2YRS - (Pak Yob) ABD RASID AHMAD SIDEK
: 9M2NM - Nordin Abu Mangsor - 0129455180
: 9M2RS - Hj. Rashid Sultan - 0193362595

Urusetia : 9W2XLT - LT. (B) Khairul Annuar ( 014 2256729 )
9W2OOS - Sallehudin Hashim (0162188393)
9WJQQ - Pak Razif (0176517800)
9W2SFU - (SIFU) Amiruddin Fansari (0173019123)
9W2LST - Azle (0126649857)
9W2BCT - Aswadi (0163111528)
9W2NZS - Nazri (0173312017)

Sila layari facebook ham fest :-

http://www.facebook.com/hamfest.my?v=wall

http://www.hamfest.my/

JOM BERAMAI RAMAI KITA KE SANA SUPPORT AMATUR KOMUNITI DI MALAYSIA INI

30 Julai hingga 1 ogos 2010 ...............................

Wednesday, June 30, 2010

Semoga berjaya swl v66ham 10 station dr Putrajaya.

Semalam selesai sudah exam rae di pan pasific hotel kl .Kali ini v66ham community ada 10 swl station yg join atas kendalian class 9w2rev di rumah beliau.


Segala class persiapan telah di jalankan selama 2 bulan lebih pada kali ini . Di harap rakan rakan swl baru dapat menjawapan dan semoga berjaya.

Rakan rakan komuniti ham v66 mengucapkan selamat berjaya pada anda semua.

1.Amin gsr Putrajaya
2.Helmi gsr Putrajaya
3.Wan Reizmad Putrajaya
4. Redza Putrajaya
5. xyl Redza - Lina Putrajaya
6.Haziq Putrajaya
7.Muhaimin aka Arechong Putrajaya
8.Din boost Putrajaya
9.Zakarian jtm Putrajaya
10.Hisyam jtm Putrajaya

Semoga rakan rakan nie lulus exam rae dan dapat kita qso di freq dan repeater amatur...

SEMOGA BERJAYA.

Wednesday, June 9, 2010

Terima kasih yg hadir semalam class radio amatur.

Semalam seramai 3 swl dari putrajaya yg hadir.

Antara :
1.Swl Amin jepun
2.Swl Dingsr
3.Swl Haziq..

Terima kasih juga kepada rakan ham yg dtg support rakan rakan ham swl yg baru ..terima kasih kepada :-
1.9w2vnd- Din Kajang
2.9w2dga- Din Mega Mantin
3.9w2asq- Arwis Mantin..

Selamat dtg juga kepada rakan rakan sudi qso di v66 freq yang meramaikan freq dari sunyi ..jemput jemput selalu qso di freq erat silatulrahim dan dapat maklumat informasi ..

Terima kasih kepada 9w2vnd , 9w2bjs dan 9w2rvs ..welcome welcome ..

Jemputan walimatul urus 9w2TS Pak Saad Harmonic Beliau


Map agak kecil ...
Beliau mewakilkan kepada rakan rakan amatur dari v66 komuniti dan sesiapa yg mengenali beliau untuk hadir ke walimatul urus perkahwinan anak beliau

Tuesday, June 1, 2010

Cadangan Meeting aktiviti v66ham

Salam

Setelah di perbincangan antara rakan rakan v66ham pada minggu lepas ada beberapa cadangan akan telah di timbulkan untuk ramaikan rakan rakan ham di sekitar v66 Semenyih dan sekitaran nya.

1. Mencadangkan membuat banner atau bunting memperkenalkan v66 community dan di gantung sekitar Tesco Semenyih - Cadangan 9w2rev
2. Membuat flyer mengenai v66ham community dan di edarkan sekitar taman perumahan sekitar Semenyih - Cadangan 9w2nsx
3. Mengadakan booth v66ham di sekitar area Tesco Semenyih sebulan sekali .. aktiviti ini kita pamerkan alatan yg kita ada serta flyer akan di edarkan - kena kerja sama semua rakan ham ..Cadangan 9w2pji ..
4. Aktiviti go kart for fun di maeps - Cadangan 9w2rev
5. Jalan jalan carik makan konvoi ke luar sama ada cth melaka ke lumut ke ipoh ke tangkak ke- Cadangan 9w2wha..

Oleh sebab demikian .. oleh kira nya kita adakan Mesyuarat bersama sama untuk aktiviti yg di cadangan ini kita kena buat group ajk untuk setiap aktiviti..Di harap dapat sokongan rakan rakan..

V66 mencadangkan mesyuarat pertama pada Jumaat Malam Sabtu ..Mintak pendapat rakan rakan ..

73

de 9w2rev

Thursday, May 20, 2010

Antenna Tuner Unit Manual






Cth Manual Antenna Tuner Unit .. untuk hf --- persediaan ke hf set

For years I've thrown together simple antenna tuners to get me on the air when needed. Whenever I would go to a sidewalk sale or hamfest I would pick up any components that might someday come in handy to make an antenna tuner. Commercial antenna tuners are very expensive and often of questionable quality. They are so very simple to make that I find it hard to justify purchasing a store bought unit. I realize that good antenna tuner components can be quite expensive when purchased new if you are even lucky enough to find a supplier. If you are not in a hurry all of the necessary components can be found used for very reasonable prices.

There is nothing special about the antenna tuner described on this page. It is a simple T-network and I have found that it can match any unbalanced antenna system I've ever put on it. I've always used PI-networks but component values can become unwieldy at the lower frequencies for such a network. Below are some more photos of my T-network.

The components were all found on the surplus market and even though it looks very old it's really only a few years old. The metal enclosure is probably 50 years old even though it had never been used when I purchased it at a sidewalk sale. The roller inductor is silver plated and incorporates a very good turns counter. It is WWII surplus and I had been saving it ever since I came across it as a kid. The two capacitors are 500 pF each and I removed them out of a defunct automatic antenna tuner that was once used at a shore station for ship to shore communications. I purchased all of the insulators from a local surplus outlet. Even the knobs and dial plates are ancient surplus. After all is said and done, I have about $10 invested in this tuner but to purchase one of similar quality the price would probably be about $300.

I don't have plans for you to follow in order to replicate this antenna tuner but as you can see via the schematic it is very simple. I would suggest obtaining the components first and then design everything around them. Use short, fat conductors if possible to interconnect the components. Ther required capacitor plate spacing is determined by the transmitter power and the impedances involved. For 100 W or less the plate spacing of most available air-variable capacitors is probably adequate. The capacitors that I used here have a maximum capacitance value of 500pF each but I probably could have gotten by with 250 pF units. For the inductor try for around 25 ┬ÁH if you plan to use the tuner on 80 m and maybe 160 m. The larger the inductor's conductor, the better. If you can't find a roller inductor then a tapped inductor can easily be made assuming an adequate switch can be obtained. Of course for simple open-air designs, a wire and alligator clip will suffice.

If the power you plan on using is at QRP levels, say less then 5 W, then the components can be greatly reduced in size. The polyvaricons that are often found in less expensive AM radios can be used for the capacitors and a small tapped coil wound on a toroid will suffice for the inductor. It should be noted however, that the efficiency of this antenna tuner is inversely related to the losses in the inductor. Therefore, even though a small inductor will not burn up at QRP levels, a dB of loss is a dB of loss at any power. What I am getting at is that at some impedance ratios, the RF currents in the coil can become relatively high. In these cases the losses within the inductor can become high unless care is taken to keep the Q of the coil high. This can be done by making the inductor out of the largest conductor possible and by making sure any contact resistance, such as the alligator clip, is kept at a minimum. It should be noted however, that this contact resistance will usually swamp out the RF resistance of the conductor. In other words, if you are using an el cheapo alligator clip or tap switch, there isn't too much sense in going to a 00 AWG conductor ;-)

I only created this page to hopefully encourage others to try and build their own antenna tuners instead spending good ham radio budget on an expensive commercial tuner. I apologize for not having exact instructions but this is an easy project to do on your own with the components that you have available.

sumber / source : http://www.aa5tb.com/tuner.html

Wednesday, May 19, 2010

CW dan Anda artikel dari sumber 9m2au bloggerst pak aziz

Adakah anda sudah bersedia semua ..???

CW dan ANDA
Pada tahun 2003 di persidangan WRC03 (World Radio Conferance ) yang diadakan di Geneva. Pihak IARU telah mengusulkan supaya Morse Code dimansuhkan. Satelah mengkaji kertas kerja yang dibentangkan. Pihak "ITU" sebulat suara bersetuju dengan cadangan yang dikemukakan oleh IARU walaubagaimanapun terpulang kepada pihak berkuasa negara masing-masing samaada mahu menghapuskan Ujian tersebut atau mengekalnya.

Negara-negara saperti United Kindom, Singapura, Australia, Amerika, Canada dll menghapuskannya walaubagaimanapun ada setengah negara masih lagi menetapkannya dan ada setengah negara mengambil inisiatif menurunkan kelajuan Morse Code 5WPM dan 8WPM dan tak kurang juga mengekalkanya 12WPM.

Negara saperti Australia pula memberi peluang kepada Foundation licence (saperti Class B) untuk bekerja di Frequency HF 80M, 40M, 15M dan 10M dan menghadkan kuasanya ke 10 Watts sahaja. Namun perlu diingatkan di sini mereka ini perlu lulus ujian bertulis dan salepas itu mereka perlu menduduki ujian amali saperti bagaimana membuat choke, bagaimana mengendali alat HF, manual ATU dan mereka perlu operate HF berkenaan dihadapan pemeriksa. Peserta pula perlu tahu apa itu " PAN..PAN" ...MAYDAY dan masa bila diperlukan ini semua dll.

Reaksi
Salepas peristiwa WRC 03 perkara ini banyak dibahaskan ada yang setuju dan yang tidak. Bagi mereka yang tidak bersetuju mengatakan CW ini adalah satu pakej dari Amateur Radio. CW juga boleh digunakan waktu kecemasan. Dan dengan power yang rendah anda boleh membuat hubungan. Hari ini jika di lihat dalam waktu kecemasan kebanyakan nya menggunkan sistem voice, digital saperti PSK31,Paket Radio, Pactor, Clover, G-Tor, APRS sementara itu di bidang pelayaran pula pada hari ini mereka menggunakan satellite, VHF Marine, GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) dan juga DCS (Digital Selective Calling) .

Malaysia
Mengikut Garis Panduan Radio Amatur 2004 Dimuka 10 ada menyebutkan Amateur Radio Class A "From 1st April 2007, pass in morse code practical will no longer be a requirement". However practical examination will continue to be organised at a regular interval for those who require such recodnition.

Ini yang tertulis didalam Garis Panduan Radio Amatur 2004 walaubagaimanapun perkara tersebut masih belum di pratikan atau mendapat penjelasan yang jelas. Menurut sumber-sumber yang diperolehi perkara tersebut tidak boleh diterima pakai. SKMM masih lagi mengekalkan ujian Morse Code 12wpm untuk AA Class A.

Cadangan
Pada tahun 2005 pihak MARTS dan MARES mengusulkan kepada SKMM secara bertulis supaya ujian Morse Code di kekalkan tetapi kelajuan nya diturunkan ke 5wpm. Namun sehingga kini kertas cadangan tersebut tidak mendapat reaksi yang positif.

Semenjak SKMM mengambil alih Jabatan Telekom Malaysia pada tahun 1998. Dari tahun 1998 sehingga tahun 2005 tidak ada ujian CW di buat oleh yang demikian tidak ada AA Class A. dikeluarkan. Ramai dari Ham bertanyakan mengapa tidak ada ujian CW atas inisiatif 9M2RS, 9M2SZ,9M2AU dan 9W2SO mereka membuat kertas kerja dan berkunjung ke Sekolah Latihan Semboyan Kem Sungai Besi beberapa sesi perbincangan diadakan dengan pihak SKMM juga dilakukan. Pada akhir tahun 2005 pihak SKMM dengan kerjasama ATM (Angkatan Tentera Malaysia) pertama kali membuat ujian CW sehingga kini lahirlah lebih 100 pemegang AA Class A yang dikeluarkan oleh pihak SKMM.

Kesimpulan
Jika sekiranya kita berkehendakan sesuatu kita perlu mengambil langkah-langkah tertentu. Langkah yang terbaik adalah duduk berbincang buatkan kertas kerja dan hantar terus ke pihak berkuasa, carilah jalan penyelsayan itulah yang sebaik-baiknya........... jika anda fikir CW perlu dihapuskan nyatakan kenapa...dan apa kah caranya dan bagaimana menggantikan CW adakah perlu ujian praktikal dan sebagainya buat lah beberapa kajian dan bentangkannya di kepihak berkuasa. Perlu di igatkan juga bukan semua perkara yang dibentangkan diterima pakai oleh pihak berwajib, walaubagaimanapun anda harus cuba. Jangan mengharapkan pihak berkuasa mengubah sesuatu kerana bagi mereka ini bukanlah kerje mereka...kerja mereka hanyalah menguatkuasakan undang-undang yang sedia ada. Penulis tidak berpihak dimana-mana. Namun penulis hanya memberikan panduan jika perlukan sesuatu perubahan sesuatu harus dibuat. Jika tidak ia nya akan kekal saperti ini. Panduan ini diberikan satelah 10 tahun berurusan dengan pihak SKMM.
Semoga dengan penjelasan diatas membukakan minda pembaca sekelian.
Posted by FTDX400 at 4:24 AM
13 comments:
9w2SPA said...
Salam sejahtera, salam mesra, salam ziarah buat Pak Aziz. Menarik catatan di atas. Pada saya perkara yang menjadi persoalan adakah masih relevan cw digunapakai pada masa kini? Banyak perkara telah dipermudahkan atas inisiatif orang-orang lama dalam

Kelas perbincangan rae sudah bermula di lokalan v66 19hb Mei 2010

Salam ..laporan kelas perbincangan amatur semalam.

Seramai 6 station hadir class perbincangan amatur semalam . Semalam dah cover chapter 2 SOP dan dah sampai nak masuk Q code .. Minggu depan leh masuk Q code dan simbol serta mengenai eletronik parts.

Senarai Swl
1. SWL Lina qth Putrajaya
2. SWL Redza Oren qth Putrajaya
3. SWL Akhiruddin qth Putrajaya
4. SWL Amin qth Putrajaya
5. SWL Wan qth Putrajaya
6. SWL Helmi qth Putrajaya..

Kelas habis sekitar 1130 malam dan bersurai.

Rakan rakan amatur lagi yg support 9w2nmy Nazrul , 9w2nsx Khairul dan 9w2pji Abg Pojie..

Terima kasih kepada semua rakan rakan yg hadir .. semalam juga ada mini eyeball di AR Rahman Taman Tasik Kesuma.

Sunday, May 16, 2010

Swl minggu lepas belajar di v66

Salam

Ini baru update senarai swl yg ikuti kelas perbincangan rae di rumah 9w2rev

1.Swl Amin qth putrajaya
2.Swl Haziq qth putrajaya
3.Swl Muhaimin aka arechong qth putrajaya
4.Swl Redza aka Siput qth putrajaya
5.Swl Helmi qth putrajaya ..

Rakan amatur yg dtg support rakan swl baru 9w2nmy nazrul ..

Terima kasih kepada rakan rakan yg belajar sama sama untuk duduki rae pada hujung bulan 6 ni..

Minggu nie rabu ada class lagi ..seper berminat boleh dtg 10 shj lebih kerusi tak cukup hehe...

Laporan disediakan oleh 9w2rev

Tuesday, May 11, 2010

Tahniah Tahniah Tahniah kepada rakan swl amatur yg berjaya ..yg gagal cuba lagi ..ada masa nak daftar balik.

Salam

TAHNIAH TAHNIAH TAHNIAH kepada rakan rakan swl amatur yg berjaya dalam peperiksaan rae bulan lepas kepada yang tak berjaya cuba dan terus mencuba...

Dari admin v66ham.

73

Semak keputusan di sini .. http://rae.skmm.gov.my/rae_2010_1.asp

Monday, May 10, 2010

Sumber dari pak aziz blog 9m2au http://advanced-skynet.blogspot.com/2010_05_01_archive.html

Semalam penulis menerima email dari pihak berkuasa berkaitan "Draft reviewed Spectrum Plan" (mySpectrum Plan 2010) Apa yang menarik ada lah di 'Anex 5- TECHNICAL SPECIFICATIONS" di muka surat 256 draft berkenaan.

Tercatit disini Class B
7.000 - 7.200
28.000 - 29.700
50.000 - 54.000
144.000 - 148.000
430.000 - 440.000

Penulis menerima beberapa panggilan dari 9Ms dan 9Ws dan juga sms.
Purata 9Ws menyambut baik tentang perkara ini. Dan ramai juga 9Ws
yang sudah upgrade ke 9Ms yang tidak bersetuju...dan ada juga yang setuju
dengan perkara diatas.......


Kesimpulan
Pada pendapat penulis sebelum seseorang itu layak menggunakan band yang dicadangkan perlulah diadakan seminar Asas kepenggunaan HF. Dan perlu ada pengawalan dan pengawasan ini bagi mangawal mutu kepenggunaan ruangan tersebut. Kita perlu ada satu "Standard" jika tidak ia akan menjadi bahan ketawa rakan2 di luar negara.

Penutup
Apa2 pun kita harus menyambut baik apa-apa cadangan yang dikemukan walaubagaimanapun kita harus melihat dari prepektif yg positif...
Sebenarnya perkara ini telah lama di usulkan iaitu di tahun 2005...ini bukan perkara baru. Ini baru berkaitan Spectrum ada banyak perkara lagi yang diusulkan semuanya dibuat secara rasmi bukan nya dibincangkan melalui egroup dll.
Walaubagaimanapun kita menyambut baik Draft yang dikemukakan oleh pihak SKMM semoga perkara-perkara lain yang dibentangkan mendapat perhatian segera.....Syabas diucapkan kepada pihak SKMM.
Updated 0113UTC 08052010

-------------------------------------------------------------------------------------

Jika usul ini berhasil kita boleh memancar di hf band yg lain dan dengar syarat kita kena ikuti seminar atau class untuk kelulusan upgrade lesen tanpa ujian cw .

FIKIR FIKIR KAN

Sunday, January 3, 2010

HomeBrew Dummy Load project from 9w2mjr aka Bro Misai ..

Nie cara dia dalam bahasa Inggeris cnp ..

This idea came about after listening to all you Amateurs tuning-up your amplifiers while on-air.
It always happens right in the middle of receiving a good SSTV picture!


This may give you the idea of building your own (cheap) dummy load and do your tuning through this.
You can subsitute the shown value components to handle your mega-watt amplifiers.
For example, you can use twenty, 1K (1000-ohm), 3W or 5W resistors connected in parrellel.

The components shown here are two 100-Ohm, 5W resistors connected in parallel and submerged in a tin of oil.
This will more than handle the few Watts output from the transmitters that QRP'ers prefer.

Start by drilling a hole hole in the lid of a 250ml paint tin to suit the SO259 connector. Solder around it to prevent any leakage when the oil is added. Next, a leg of each resistor should be soldered to the metal lid and the opposite ends both/all soldered to a length of stout copper wire which is taken to the center connector of the socket.

With a multimeter, measure across the SO259. There should be a reading of 50-Ohm's and no open/short circuits.
If all is well, fill the tin to the brim with engine oil and attach the lid firmly in place.
At this point you'll probably notice that oil will splurge over the sides so don't do this on the kitchen table!

If you don't fancy the mess of oil it's also possible to fill the tin using sand. This will also dissipate
any heat generated by the resistors. I've not tried this method but there's no reason why it shouldn't work

Now perhaps you'll build one and do your tuning-up thru it - especially you, G1---!!!
(We know where you live!)

source http://www.keirle.fsnet.co.uk


Dalam dia

close of v66homebrew dummy load

Homebrew Dummy loads 50ohm  product v66

Photobucket

Nie salah satu project bro misai hanya boleh di dapati v66ham.blogspot.com ..Sesiapa berminat boleh call di freq v66...

Tuesday, November 24, 2009

Hari raya Aidil Adha ..Hari raya qurban ..Selamat pulang ke kampung berhati memandu di jalan raya.

Salam Aidilfitri dari v66 hams community..

Kesempatan ini rakan rakan v66 melalui blog ini mengucapkan "Selamat Hari Raya Aidil Adha Hari Raya Qurban.

Kepada rakan rakan amatur yg singgah di blog ini dan kepada rakan rakan amatur di localan v66 yang pulang ke kampung halaman mulai minggu ini hingga hadapan semoga selamat pergi dan selamat kembali nanti di rumah .

Pastikan rumah anda di kunci sebaik nyer supaya mengelakkan rumah anda di korbankan oleh perompak dan pastikan anda semua memandu berhati hati supaya jangan menjadi mangsa korban di jalan ..

Berhati hati memandu di jalan raya dan Selamat Hari Raya Aidil Adha.

Tulus iklas dari
v66ham community.

Wednesday, November 11, 2009

Apakah itu Q5 dan R5

Petikan sumber dari 9m2ar cikgu Rahman Blog

Q5 OR R5 ?

I remember in the good old days a few international station were using Q5 to give the signal report. Today internationally I seldom heard hams mentioned Q5, neither did they mention R5. Normally they just mentioned 59 ( five nine ). A few might mention 'Readability 5 and Signal Strength 9'. Many guidelines said signal report should be given in RST form. RST if really fit for CW, Readability, Signal Strength and Tone. Because of the international usage and guideline says so, so I do not use Q for readability anymore. On the other hand signal can be readable but the quality may be bad like malaria effect for instant. Worst than malaria could be broken at the peak envelope. So far I don't see any essay addressing the issue of readable but poor quality signal. As the rule of common sense goes, probably those old timers apply Q 1-5 to tell the state of the audio quality, other than readability. As far as I am concerned the usage of Q and R is not a big issue. It is not a CB or pirate lingo. To keep in phase with ARRL and RSGB let's use the RST to give the signal report though in SSB it is minus the tone. .

Cuba kita fikir fikirkan dan renungkan ...


credit to 9m2 ar Cikgu Rahman blog

Sunday, November 8, 2009

Kelas perbincangan rae sudah bermula di lokalan v66

Salam kepada pengunjung blog

Kelas perbincangan rae telah bermula awal 2 minggu lepas . Kelas telah di kendalikan oleh 9w2rev di rumah beliau di Taman Pelangi Semenyih .

Kelas telah di duduki oleh swl :-
1.swl nazrul
2.swl hasrul
3.swl oli
4.swl msazmil

Kelas pembelajaran dan perbincangan radio amatur bermula pada setiap hari rabu

Tempat : no 39 jalan 4/10 phase 5 Taman Pelangi Semenyih Selangor

Masa : 9pm - 11pm

Anda boleh berhubung sama 9w2rev di talian 0126196929..

Tuesday, September 8, 2009

Kejadian Orang Hilang di Hutan Broga..

Pada minggu lepas ... Satu kejadian kehilangan 2 warga emas di Hutan Broga telah berlaku ..

Dalam kejadian ini warga emas itu hilang di hutan Broga .. Team Rescue Amatur oleh team dari Mares telah berada di saya .

Kejadian berlaku bermula dari hari Jumaat hingga Isnin semalam di jumpai 2 warga emas berbangsa Cina tersebut.

Operasi selesai pada hari Isnin 2 mangsa sesat di hutan telah di jumpai.

Terima kasi informasi dari Saudara Mutalib 9m2sql ...

Sekian harap maklum.

Sunday, April 12, 2009

Kunjungan ke Nesrac Sabtu lepas Selesai

Salam

Seramai 5 station ham dan swl berkunjung ke nesrac club jalan jelebu .. Lain lain station tak dapat hadir atas qrl yg tak dapat di elakkan ..

Kami di pihak v66ham berterima kasih kepada tuan presiden nesrac Abg Maulud 9w2lud dan 9w2utc Abg Mahadi atas kesudian menunggu ketibaan rakan v66.

Banyak perkara dapat di bincangkan dan silatulrahim dapat di erat kan. Kami di alu alukan supaya berkunjung ke nesrac lagi dan kepada swl di galak kan berkunjung ke Nesrac club house jalan Jelebu dan di galak mengunakan alatan alatan di club..

Kehadiran ..v66ham

1.9w2wha Hafis
2.9w2rev
3.swl aziz
4.swl din mega
5.swl rakan din mega ..

Terima kasih sekali lagi

de 9w2rev ...

Monday, March 16, 2009

Pernah kah rakan rakan dengar calling me at 900mhz

Salam kepada rakan rakan yg monitoring v66ham bloggers nie..

Ini ada instilah lama yang di gunakan oleh elmest ham lama . Tapi istilah ini sekarang jarang dah tak pernah di gunakan..

Apa kah maksud calling at 900mhz ..?

Ramai rakan rakan ham mungkin tak mengetahui mengenai ini. Pada hari tu ada monitor elmest ham lama yg qso dia ada bercakap mengenai perkara ini dah saya pon selidiki aper kah ini.

Ini istilah ini sama dengan lima lima , loceng terbang, call masuk , ada lima lima , ada loceng terbang.

Maksud di atas : Cth ayat : Ok saya nak qrt rakan saya akan panggil anda di 900mhz ..? apakah 900mhz tu .. 900mhz dan 1800mhz ada freq hp kita . Ini bermakna rakan itu akan call hp kita.

Satu lagi contoh ayat . I receive your calling from 900mhz.. terima panggil telephone lah tu.. ..

Instilah - istilah lama yg kita jarang dengar masa ini ...

Fikir fikirkan bersama.

de 9w2rev info..

Map localan Semenyih Beranang