Ruangan Infomasi





Segala maklumat aktiviti boleh di beritahu di kepada 9w2rev di talian 0126196929 atau v66ham@gmail.com .



Sila beritahu 3 hari awal sebelum di update di ruangan ini Sekian harap maklum.



de 9w2rev



--------------------------------------------------------



Class perbincangan radio amatur untuk exam Rae bermula pada minggu ini :



Tempat: Rumah 9w2rev Taman Pelangi Semenyih

Masa : 9 malam - 10.30malam

Setiap hari Rabu malam Khamis bergantung pada keadaan.

Pengajar :9w2rev



Kepada rakan swl berminat sila dtg ..



Tempat terhad kepada 10 kerusi ..



Berminat sila contect Mazlan 9w2rev di talian 0126196929

----------------------------------------------------------

V66ham telah mewujudkan satu grouping dalam facebook {new media} selaras dengan perkembangan teknologi di internet . Kepada rakan rakan v66ham community boleh join v66 community di facebook ..sila klik di link ini :- http://www.facebook.com/photo.php?pid=397197&id=1796035944#!/group.php?gid=112619732115917&v=info







Aprs Tracing ../ Anda bila nak join aprs

Kedai Amatuer

Tuesday, November 24, 2009

Hari raya Aidil Adha ..Hari raya qurban ..Selamat pulang ke kampung berhati memandu di jalan raya.

Salam Aidilfitri dari v66 hams community..

Kesempatan ini rakan rakan v66 melalui blog ini mengucapkan "Selamat Hari Raya Aidil Adha Hari Raya Qurban.

Kepada rakan rakan amatur yg singgah di blog ini dan kepada rakan rakan amatur di localan v66 yang pulang ke kampung halaman mulai minggu ini hingga hadapan semoga selamat pergi dan selamat kembali nanti di rumah .

Pastikan rumah anda di kunci sebaik nyer supaya mengelakkan rumah anda di korbankan oleh perompak dan pastikan anda semua memandu berhati hati supaya jangan menjadi mangsa korban di jalan ..

Berhati hati memandu di jalan raya dan Selamat Hari Raya Aidil Adha.

Tulus iklas dari
v66ham community.

Wednesday, November 11, 2009

Apakah itu Q5 dan R5

Petikan sumber dari 9m2ar cikgu Rahman Blog

Q5 OR R5 ?

I remember in the good old days a few international station were using Q5 to give the signal report. Today internationally I seldom heard hams mentioned Q5, neither did they mention R5. Normally they just mentioned 59 ( five nine ). A few might mention 'Readability 5 and Signal Strength 9'. Many guidelines said signal report should be given in RST form. RST if really fit for CW, Readability, Signal Strength and Tone. Because of the international usage and guideline says so, so I do not use Q for readability anymore. On the other hand signal can be readable but the quality may be bad like malaria effect for instant. Worst than malaria could be broken at the peak envelope. So far I don't see any essay addressing the issue of readable but poor quality signal. As the rule of common sense goes, probably those old timers apply Q 1-5 to tell the state of the audio quality, other than readability. As far as I am concerned the usage of Q and R is not a big issue. It is not a CB or pirate lingo. To keep in phase with ARRL and RSGB let's use the RST to give the signal report though in SSB it is minus the tone. .

Cuba kita fikir fikirkan dan renungkan ...


credit to 9m2 ar Cikgu Rahman blog

Sunday, November 8, 2009

Kelas perbincangan rae sudah bermula di lokalan v66

Salam kepada pengunjung blog

Kelas perbincangan rae telah bermula awal 2 minggu lepas . Kelas telah di kendalikan oleh 9w2rev di rumah beliau di Taman Pelangi Semenyih .

Kelas telah di duduki oleh swl :-
1.swl nazrul
2.swl hasrul
3.swl oli
4.swl msazmil

Kelas pembelajaran dan perbincangan radio amatur bermula pada setiap hari rabu

Tempat : no 39 jalan 4/10 phase 5 Taman Pelangi Semenyih Selangor

Masa : 9pm - 11pm

Anda boleh berhubung sama 9w2rev di talian 0126196929..

Tuesday, September 8, 2009

Kejadian Orang Hilang di Hutan Broga..

Pada minggu lepas ... Satu kejadian kehilangan 2 warga emas di Hutan Broga telah berlaku ..

Dalam kejadian ini warga emas itu hilang di hutan Broga .. Team Rescue Amatur oleh team dari Mares telah berada di saya .

Kejadian berlaku bermula dari hari Jumaat hingga Isnin semalam di jumpai 2 warga emas berbangsa Cina tersebut.

Operasi selesai pada hari Isnin 2 mangsa sesat di hutan telah di jumpai.

Terima kasi informasi dari Saudara Mutalib 9m2sql ...

Sekian harap maklum.

Sunday, April 12, 2009

Kunjungan ke Nesrac Sabtu lepas Selesai

Salam

Seramai 5 station ham dan swl berkunjung ke nesrac club jalan jelebu .. Lain lain station tak dapat hadir atas qrl yg tak dapat di elakkan ..

Kami di pihak v66ham berterima kasih kepada tuan presiden nesrac Abg Maulud 9w2lud dan 9w2utc Abg Mahadi atas kesudian menunggu ketibaan rakan v66.

Banyak perkara dapat di bincangkan dan silatulrahim dapat di erat kan. Kami di alu alukan supaya berkunjung ke nesrac lagi dan kepada swl di galak kan berkunjung ke Nesrac club house jalan Jelebu dan di galak mengunakan alatan alatan di club..

Kehadiran ..v66ham

1.9w2wha Hafis
2.9w2rev
3.swl aziz
4.swl din mega
5.swl rakan din mega ..

Terima kasih sekali lagi

de 9w2rev ...

Monday, March 16, 2009

Pernah kah rakan rakan dengar calling me at 900mhz

Salam kepada rakan rakan yg monitoring v66ham bloggers nie..

Ini ada instilah lama yang di gunakan oleh elmest ham lama . Tapi istilah ini sekarang jarang dah tak pernah di gunakan..

Apa kah maksud calling at 900mhz ..?

Ramai rakan rakan ham mungkin tak mengetahui mengenai ini. Pada hari tu ada monitor elmest ham lama yg qso dia ada bercakap mengenai perkara ini dah saya pon selidiki aper kah ini.

Ini istilah ini sama dengan lima lima , loceng terbang, call masuk , ada lima lima , ada loceng terbang.

Maksud di atas : Cth ayat : Ok saya nak qrt rakan saya akan panggil anda di 900mhz ..? apakah 900mhz tu .. 900mhz dan 1800mhz ada freq hp kita . Ini bermakna rakan itu akan call hp kita.

Satu lagi contoh ayat . I receive your calling from 900mhz.. terima panggil telephone lah tu.. ..

Instilah - istilah lama yg kita jarang dengar masa ini ...

Fikir fikirkan bersama.

de 9w2rev info..

Kambing Golek V47 localan Alam Damai ..Jemputan

Salam

V66ham seramai 3 station wakil dari v66ham hadir atas jemputan oleh localan Alam Damai Cheras oleh saudara Anuar 9w2uwr kenduri doa selamat di rumah beliau .

Walaupon dalam keadaan hujan yg lebat dapat gak sampai di sana dan makan Kambing Golek ..terasa macam negara arab pulak ada Kambing Golek.

Ramai juga station amatur dari localan lain turut hadir..

V66ham di kesempatan ini mengucapkan ribuan terima kasih kerana sudi memjemput v66ham untuk memeriahkan majlis .Semoga silatulrahim antara ham dapat di eratkan ..

Localan v66ham yg hadir :-
1.9w2wha Hafis
2.9w2nsx Khairol
3.9w2rev Mazlan

Terima kasih semua v47 Lad ..





Kepada yg tak dapat melihat slide sila ke galary ini : http://v66ham.pictiger.com/images/

7 3

de 9w2rev info..

Thursday, March 5, 2009

Gentelmen Agreement .. Adakah rakan Amatur tahu pasal ni?

Nie dari source wikipedia ..
A gentlemen's agreement is an informal agreement between two or more parties. It may be written, oral, or simply understood as part of an unspoken agreement by convention or through mutually beneficial etiquette. The essence of a gentlemen's agreement is that it relies upon the honor of the parties for its fulfillment, rather than being in any way enforceable. It is, therefore, distinct from a legal agreement or contract, which can be enforced if necessary.

Nie dari source lain

radio amateur rules and gentlement agreement (ham spirit) there is not allowed to gain all important informations about the performed contact via web published log. This Joomla component follows mentioned requirements and allows for each searched callsign to find some important data : contact callsign, band, transmission mode and status of confirming of QSO via QSL card (none as blank, sent, received, confirmed on both sides).

Gentelment agreement nie ada ham spirit .. yg ada pada setiap rakan ham . Benda ini sekarang dah kurang atau tidak di praktik kan .. tapi apa bila kita bertanya kepada elmerst ham yg lama lama dia akan cakap ada ..

Gentelment agreement nie persetujuan tidak bertulis secara lisen oleh semua pemegang warga amatur dan salih hormat menghormati di antara station lagi. Ini dari pemahaman saya.

Saya masih memahami gentelman agreement ini.. Jika ada rakan rakam yang tahu pasal ini boleh di tulis reply di sini untuk sama sama dalam pembelajaran ni..

Adakah ham's di Malaysia ini masih mempraktikkan gentelment agreement ini.. fikir fikir dan di fahami bersama...

9w2rev info..

PSU Power suppy homebrew atau Sendiri Bikin



Hallo rakan rakan monitor di v66ham blogspot.
Diy power supply untuk handy / rig dari PSU Pc
Nie ada gambar sikit dapat di internet



Ini pic isi perut dia .. jimat kos nak beli power supply memahal
Anda boleh melayari source detail mengenai cara membuat nya.




Thursday, February 12, 2009

Antena Antena Antena Homebrew/DIY/Sendiri Bikin


Simple Quaterwave Antena aka Antena spiderweb http://www.qsl.net/wrav/2mground.htm

Make each radial a 1/4 wave of your desired frequency. Sometimes it helps to add a little extralength to the radials. This will give you some snipping room when you adjust the SWR.example calculation:Freq (mhz) A (inches) B&C/D&E (inches)146 mhz 19-5/16 20-3/16
If you are just starting out or have the desire to build an antenna here is a simple and fun project. This antenna is perfect for those hams living in the primary coverage area of the .075 repeater. The radials can be made of no. 12 copper wire. The vertical radial (A) should be soldered to the center connector of the SO239. The four base radials (B & C) and (D & E) can be soldered or bolted to the SO239 mounting holes using 4-40 hardware. The four base radials then should be bend downward to a 45 degree angle. The antenna can be mounted by clamping the PL259 to a mast or even passing the coax through a 3/4 ID PVC pipe and compression clamping the PL259. Either way let your creativity flow. If you plan on mounting it outside experience teaches to apply RTV or sealant around the center pin to keep water out of the coax.

Double Zepp 2m Antena
Mudah dan ringkas di buat
All Parts can be bought from your local hardware store and does require knowledge of flux soldering with a blow torch. Same as a Plumber would do on a water pipe. Make sure you buy non lead based solder. Make sure connections are cleaned (wire Brush etc.) before soldering.

Parts List

1. (4) 1/2" Copper Pipe 90 Degree Elbows
2. (2) 1/2" Copper Pipe End Caps
3. (2) 1/2" Copper Pipe 17 1/2" Long
4. (2) 1/2" Copper Pipe 16 3/4" Long
5. (1) 1/2" Copper Pipe 1 1/4" Long
6. (4) 1/2" Copper Pipe Hangers










http://www.moxonantennaproject.com/wb5cxc/wb5cxc.htm
Salam v66ham ..
Ini adalah contoh antena homebrew aka Sendiri bikin yg rakan rakan amatur boleh buat dengan kos yg murah lagi berbaloi dan boleh memancar di mana mana repeater dan simple.. Adakah amatur ini hobi yang mahal? Tidak rasa nya jika anda semua rajin nie ada beberapa contoh.

Tuesday, February 10, 2009

Aper yang terjadi sekitar nyer ...Amatur aktiviti?? Check it out ...

Event Selesai

V17 ARDF OPEN 2009 - Revised DATELatest update!!!Due to overwhelming response from participants and suggestion from sponsors to make this event more special and grand.Organizers has agreed and decided to extend the date to ' 5th APRIL 2009 ' . Hopefully all the hunters may have adequate time for better preparation.tq

Calling FOX HUNTERS!
Assalamualaikum and Gooddays,Dear all fox hunters,You are cordially invited to participate in ARDF OPEN 2009 Competition jointly organized by Wilayah V17 groups and Pusat Kokurikulum Kuala Lumpur.
The schedule as follows :- Date : 8 MAC 2009 (revised to 5 April 2009)
Time : 0800-1500
Venue : Pusat Kokurikulum Kuala Lumpur (detail route will be announced later)Hunt mode: On foot/pedestrian route.Fees : To be confirmedProgrammes:RDF a.k.a Fox Hunting (5 CW Beacon - MOE,MOI,MOS,MOH,MO5)Slalom Fox Hunting (First time to be introduced in Malaysia)
Mini Field DayARDF Technical TalkFlea MarketExhibitionsChampionships Categories:IndividualTwo persons per team ( only one set of RDF kit allowed)Participants:Open to all Malaysian Citizenship only.Description:-Amateur Radio Direction Finding (ARDF) is the sport of finding a very low power hidden radio transmitters on foot, using radio receiver, antenna, map, and compass in diverse.

ARDF joins orienteering skills like the proper use of topographic maps, compass skills, and locational awareness, with radio direction finding skills using hand-held portable receivers and antennas. It is great fun for young and old alike - an opportunity for personal challenge in the great outdoors!A lot of prizes to be won such as a RADIO TRANSCEIVER and many more radio equipment is waiting for you.

DON'T MISS IT!SO WHAT ARE YOU WAITING FOR ?...TAKE THIS CHALLENGE AND BUILD UP YOUR OWN FOX HUNT COMBAT MACHINEEarly registration can be made by REGISTER HERE or mailto:wilayahv17@blogspot.comPlease keep up to date by visiting this official website regularly.Looking forward for your participation.Thank you.

Wednesday, February 4, 2009

Eyeball eyeball eyeball aka Bolamata ...

Salam kepada rakan v66ham dan pengunjung blog .. Satu kejadian telah berlaku pada semalam 4 feb 2009

Bolamata di jalan kan di Kedai Mamak Maulana -- ***ada free wifi ni*** Pekan Semenyih dengan rakan rakan v66ham seramai 7 station sama satu swl kecil ..

Antara hammest yg hadir ..
1.pr uaa - handle Aziz (cormecial /swl)
2.pr uwr - handle Anuar (cormecial /swl) **tunggu 9w aja nie
3.pr cae - handle Caein (cormecial /swl) **tunggu 9w aja nie
4.swl rakan kepada Anuar 3 station lagi**nama aku luper dah
5.9w2rev handle Mazlan

Aktiviti borak pasal pengisian borang ambil callsign dan borang surat akuan sumpah serta borang sokongan 9 mike .. dan chit chat dll ..

Selepas tu 9w2rev wakil v66ham pergi ke Bolamata di sek 7 BBB untuk meraikan perpisahan rakan ham 9w2koe Bro Ameri akan berpindah dari qth v33 local Putrajaya ke Bentong atas arahan tugasan beliau .. v66ham mengucapkan semoga success bro Ameri semoga ada masa jumpa lagi di udara atau di darat ..

Banyak gak station malam tu .. 20 station dan ada sedikit sumbangan iklas dari v33 geng.. Mastermind malam tu di ketuai oleh bro Idham aka Marcos 9w2rxg..

Bersurai 1 pg jugak la ..

Monday, February 2, 2009

Anda perlu tahu apakah itu radio amatur???

1.Sepuluh Perkara Yang Anda Perlu Tahu Berkenaan Radio Amatur1. Apakah itu Radio Amatur?
Radio Amatur ataupun juga dikenali sebagai “Ham Radio” ialah hobi berkenaan membina, menguji-kaji dan berkomunikasi melalui radio.Pengguna-pengguna Radio Amatur ini saling berhubung dengan rakan-rakan mereka seluruh dunia melalui beberapa set-set frekuensi radio yang telah ditetapkan.
2. Bilakah Radio Amatur bermula?
Sejarah Radio Amatur ini telah bermula semenjak perhubungan radio digunakan. Pada tahun 1912, Kongress Amerika Syarikat telah meluluskan undang-undang pertama bagi mengawal selia pemancaran radio di Amerika Syarikat. Bermula 1914, pengguna Radio Amatur telah mula berkomunikasi dan mengadakan satu sistem penghantaran mesej di antara mereka. Di Malaysia, radio amatur merupakan titik bermulanya perkhidmatan radio komersil.
3. Apakah yang boleh saya lakukan dengan Radio Amatur?
Tidak seperti teknologi perhubungan lain, Radio Amatur membolehkan anda berhubung dari mana-mana tempat, pada setiap masa! Pada waktu-waktu bencana, Radio Amatur amat berguna, terutamanya kepada agensi-agensi penyelamat. Pada ketika lain, anda juga kadang kala boleh bercakap dengan para angkasawan atau membalikkan isyarat dari bulan! Anda juga boleh menghantar fail ataupun gambar secara digital. Adakah hobi lain yang menyediakan sebegitu ciri sepertinya?
4. Saya sentiasa sibuk. Adakah saya masih boleh menikmati hobi ini?
Sudah tentu! Hobi ini tidak terikat kepada sesuatu masa, tempat dan pendapatan seseorang. Memandangkan ianya mudah dikendalikan, ramai yang sentiasa sibuk mendapati ianya seronok digunakan dan mengurangkan tekanan selepas seharian bekerja. Anda dan juga keluarga anda juga boleh menikmati dan mempelajari hobi ini.
5. Apakah perbelanjaan yang diperlukan bagi hobi ini?
Sebuah radio bersaiz telapak tangan yang baru mungkin sama harganya dengan satu TV 19 inci yang berkos rendah. Radio yang lebih besar adalah sama kosnya dengan satu komputer.Selain dari itu, bahan-bahan pembelajaran berkenaan Radio Amatur adalah berpatutan dan yuran peperiksaan bagi mendapatkan Sijil Perakuan juga adalah rendah.Secara alternatif, sekiranya anda cenderung untuk menguji-kaji, seperti kebanyakaan pengguna Radio Amatur atau “Ham Radio”, anda boleh membuat unit “Ham Radio” anda sendiri.
6. Siapa yang boleh membantu saya?
Kelab-kelab Radio Amatur terdapat di seluruh Malaysia dan bersedia untuk membantu anda. Ada di antara kelab-kelab tersebut mempunyai halaman web yang mengandungi maklumat mengenai hobi tersebut. Salah satu contoh adalah halaman web Persatuan Pemancar Radio Amatur Malaysia (Malaysian Amateur Radio Transmitters Society’s “MARTS”)
7. Bagaimana saya boleh menjadi seorang operator Radio Amatur?
Hanya mereka yang telah diperakukan boleh mengendalikan sesuatu alat Radio Amatur. Bagi mendapatkan Sijil Perakuan, anda haruslah warganegara Malaysia berusia 14 tahun ke atas dan lulus ujian-ujian berikut:- Ujian Teori Radio dan Kefahaman Peraturan Radio bagi Sijil Perakuan Kelas B; atau- Ujian Kod Morse dan ujian-ujian teori dan radio di atas bagi Sijil Perakuan Kelas A.
8. Siapakah yang mengeluarkan Sijil Perakuan itu?
Sijil Perakuan tersebut dikeluarkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia kepada mereka-mereka yang telah lulus ujian yang diadakan..
9. Adakah saya perlu membayar yuran?
Ya, Sijil Perakuan tersebut haruslah diperbaharui setiap tahun. Yuran tahunan bagi Sijil Perakuan Kelas A adalah sebanyak RM36 dan bagi Sijil Perakuan Kelas B, yurannya adalah RM24 setahun.
10. Apakah yang boleh saya pelajari sebagai permulaan?
Anda boleh memulakan pelajaran anda dengan mempelajari fonetiks abjad yang digunakan oleh pengguna-pengguna Radio Amatur di seluruh dunia!
Disediakan oleh : Mohd Hussairy Sidek 9W2VVH

V66ham list members

List member yang dapat di hubungi dalam eyeball pertama ..

1.9w2sic handle Matnor
2.9w2wha handle Hafis
3.9w2nsx handle Khairol
4.9w2rev handle Mazlan
5.pr cae (swl/comercial ) handle Shahir
6.pr mah (swl/comercial) handle Zukiflie
7.pr Uar (swl/comercial) handle Anwar
8.pr Uaa (swl/comercial) handle Aziz
9.pr Zii (swl/cormecial)
10.pr hiz (swl/cormecial) yl

Terima kasih yg hadir pada eyeball pertama di Restoren Ar Rahman Bandar Tasik Kesuma Beranang ..

Gambar nanti akan di upload kan...

Selamat Datang kepada rakan ham yg dah berjaya lulus rae

Hallo / Salam

V66ham menyucapkan selamat datang kepada rakan rakan ham yang telah lulus perperiksaan rae pada bulan 12 tahun lepas yg keputusan di keluarkan semalam oleh pihak SKMM/MCMC

"Welcome to a band" Community tru Air Wave

Semoga rakan rakan baru dan yg lama dapat bersama sama di dalam satu komuniti ham radio dan semoga success .

Kepada rakan rakan rajin rajin lah kita Qso di mana mana repeater atau di simplex chanell. Kepada swl localan v66ham semoga kita berjumpa di amatur chanel..

- Admin-

Map localan Semenyih Beranang