Ruangan Infomasi





Segala maklumat aktiviti boleh di beritahu di kepada 9w2rev di talian 0126196929 atau v66ham@gmail.com .



Sila beritahu 3 hari awal sebelum di update di ruangan ini Sekian harap maklum.



de 9w2rev



--------------------------------------------------------



Class perbincangan radio amatur untuk exam Rae bermula pada minggu ini :



Tempat: Rumah 9w2rev Taman Pelangi Semenyih

Masa : 9 malam - 10.30malam

Setiap hari Rabu malam Khamis bergantung pada keadaan.

Pengajar :9w2rev



Kepada rakan swl berminat sila dtg ..



Tempat terhad kepada 10 kerusi ..



Berminat sila contect Mazlan 9w2rev di talian 0126196929

----------------------------------------------------------

V66ham telah mewujudkan satu grouping dalam facebook {new media} selaras dengan perkembangan teknologi di internet . Kepada rakan rakan v66ham community boleh join v66 community di facebook ..sila klik di link ini :- http://www.facebook.com/photo.php?pid=397197&id=1796035944#!/group.php?gid=112619732115917&v=info







Aprs Tracing ../ Anda bila nak join aprs

Kedai Amatuer

Thursday, May 20, 2010

Antenna Tuner Unit Manual






Cth Manual Antenna Tuner Unit .. untuk hf --- persediaan ke hf set

For years I've thrown together simple antenna tuners to get me on the air when needed. Whenever I would go to a sidewalk sale or hamfest I would pick up any components that might someday come in handy to make an antenna tuner. Commercial antenna tuners are very expensive and often of questionable quality. They are so very simple to make that I find it hard to justify purchasing a store bought unit. I realize that good antenna tuner components can be quite expensive when purchased new if you are even lucky enough to find a supplier. If you are not in a hurry all of the necessary components can be found used for very reasonable prices.

There is nothing special about the antenna tuner described on this page. It is a simple T-network and I have found that it can match any unbalanced antenna system I've ever put on it. I've always used PI-networks but component values can become unwieldy at the lower frequencies for such a network. Below are some more photos of my T-network.

The components were all found on the surplus market and even though it looks very old it's really only a few years old. The metal enclosure is probably 50 years old even though it had never been used when I purchased it at a sidewalk sale. The roller inductor is silver plated and incorporates a very good turns counter. It is WWII surplus and I had been saving it ever since I came across it as a kid. The two capacitors are 500 pF each and I removed them out of a defunct automatic antenna tuner that was once used at a shore station for ship to shore communications. I purchased all of the insulators from a local surplus outlet. Even the knobs and dial plates are ancient surplus. After all is said and done, I have about $10 invested in this tuner but to purchase one of similar quality the price would probably be about $300.

I don't have plans for you to follow in order to replicate this antenna tuner but as you can see via the schematic it is very simple. I would suggest obtaining the components first and then design everything around them. Use short, fat conductors if possible to interconnect the components. Ther required capacitor plate spacing is determined by the transmitter power and the impedances involved. For 100 W or less the plate spacing of most available air-variable capacitors is probably adequate. The capacitors that I used here have a maximum capacitance value of 500pF each but I probably could have gotten by with 250 pF units. For the inductor try for around 25 ┬ÁH if you plan to use the tuner on 80 m and maybe 160 m. The larger the inductor's conductor, the better. If you can't find a roller inductor then a tapped inductor can easily be made assuming an adequate switch can be obtained. Of course for simple open-air designs, a wire and alligator clip will suffice.

If the power you plan on using is at QRP levels, say less then 5 W, then the components can be greatly reduced in size. The polyvaricons that are often found in less expensive AM radios can be used for the capacitors and a small tapped coil wound on a toroid will suffice for the inductor. It should be noted however, that the efficiency of this antenna tuner is inversely related to the losses in the inductor. Therefore, even though a small inductor will not burn up at QRP levels, a dB of loss is a dB of loss at any power. What I am getting at is that at some impedance ratios, the RF currents in the coil can become relatively high. In these cases the losses within the inductor can become high unless care is taken to keep the Q of the coil high. This can be done by making the inductor out of the largest conductor possible and by making sure any contact resistance, such as the alligator clip, is kept at a minimum. It should be noted however, that this contact resistance will usually swamp out the RF resistance of the conductor. In other words, if you are using an el cheapo alligator clip or tap switch, there isn't too much sense in going to a 00 AWG conductor ;-)

I only created this page to hopefully encourage others to try and build their own antenna tuners instead spending good ham radio budget on an expensive commercial tuner. I apologize for not having exact instructions but this is an easy project to do on your own with the components that you have available.

sumber / source : http://www.aa5tb.com/tuner.html

Wednesday, May 19, 2010

CW dan Anda artikel dari sumber 9m2au bloggerst pak aziz

Adakah anda sudah bersedia semua ..???

CW dan ANDA
Pada tahun 2003 di persidangan WRC03 (World Radio Conferance ) yang diadakan di Geneva. Pihak IARU telah mengusulkan supaya Morse Code dimansuhkan. Satelah mengkaji kertas kerja yang dibentangkan. Pihak "ITU" sebulat suara bersetuju dengan cadangan yang dikemukakan oleh IARU walaubagaimanapun terpulang kepada pihak berkuasa negara masing-masing samaada mahu menghapuskan Ujian tersebut atau mengekalnya.

Negara-negara saperti United Kindom, Singapura, Australia, Amerika, Canada dll menghapuskannya walaubagaimanapun ada setengah negara masih lagi menetapkannya dan ada setengah negara mengambil inisiatif menurunkan kelajuan Morse Code 5WPM dan 8WPM dan tak kurang juga mengekalkanya 12WPM.

Negara saperti Australia pula memberi peluang kepada Foundation licence (saperti Class B) untuk bekerja di Frequency HF 80M, 40M, 15M dan 10M dan menghadkan kuasanya ke 10 Watts sahaja. Namun perlu diingatkan di sini mereka ini perlu lulus ujian bertulis dan salepas itu mereka perlu menduduki ujian amali saperti bagaimana membuat choke, bagaimana mengendali alat HF, manual ATU dan mereka perlu operate HF berkenaan dihadapan pemeriksa. Peserta pula perlu tahu apa itu " PAN..PAN" ...MAYDAY dan masa bila diperlukan ini semua dll.

Reaksi
Salepas peristiwa WRC 03 perkara ini banyak dibahaskan ada yang setuju dan yang tidak. Bagi mereka yang tidak bersetuju mengatakan CW ini adalah satu pakej dari Amateur Radio. CW juga boleh digunakan waktu kecemasan. Dan dengan power yang rendah anda boleh membuat hubungan. Hari ini jika di lihat dalam waktu kecemasan kebanyakan nya menggunkan sistem voice, digital saperti PSK31,Paket Radio, Pactor, Clover, G-Tor, APRS sementara itu di bidang pelayaran pula pada hari ini mereka menggunakan satellite, VHF Marine, GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) dan juga DCS (Digital Selective Calling) .

Malaysia
Mengikut Garis Panduan Radio Amatur 2004 Dimuka 10 ada menyebutkan Amateur Radio Class A "From 1st April 2007, pass in morse code practical will no longer be a requirement". However practical examination will continue to be organised at a regular interval for those who require such recodnition.

Ini yang tertulis didalam Garis Panduan Radio Amatur 2004 walaubagaimanapun perkara tersebut masih belum di pratikan atau mendapat penjelasan yang jelas. Menurut sumber-sumber yang diperolehi perkara tersebut tidak boleh diterima pakai. SKMM masih lagi mengekalkan ujian Morse Code 12wpm untuk AA Class A.

Cadangan
Pada tahun 2005 pihak MARTS dan MARES mengusulkan kepada SKMM secara bertulis supaya ujian Morse Code di kekalkan tetapi kelajuan nya diturunkan ke 5wpm. Namun sehingga kini kertas cadangan tersebut tidak mendapat reaksi yang positif.

Semenjak SKMM mengambil alih Jabatan Telekom Malaysia pada tahun 1998. Dari tahun 1998 sehingga tahun 2005 tidak ada ujian CW di buat oleh yang demikian tidak ada AA Class A. dikeluarkan. Ramai dari Ham bertanyakan mengapa tidak ada ujian CW atas inisiatif 9M2RS, 9M2SZ,9M2AU dan 9W2SO mereka membuat kertas kerja dan berkunjung ke Sekolah Latihan Semboyan Kem Sungai Besi beberapa sesi perbincangan diadakan dengan pihak SKMM juga dilakukan. Pada akhir tahun 2005 pihak SKMM dengan kerjasama ATM (Angkatan Tentera Malaysia) pertama kali membuat ujian CW sehingga kini lahirlah lebih 100 pemegang AA Class A yang dikeluarkan oleh pihak SKMM.

Kesimpulan
Jika sekiranya kita berkehendakan sesuatu kita perlu mengambil langkah-langkah tertentu. Langkah yang terbaik adalah duduk berbincang buatkan kertas kerja dan hantar terus ke pihak berkuasa, carilah jalan penyelsayan itulah yang sebaik-baiknya........... jika anda fikir CW perlu dihapuskan nyatakan kenapa...dan apa kah caranya dan bagaimana menggantikan CW adakah perlu ujian praktikal dan sebagainya buat lah beberapa kajian dan bentangkannya di kepihak berkuasa. Perlu di igatkan juga bukan semua perkara yang dibentangkan diterima pakai oleh pihak berwajib, walaubagaimanapun anda harus cuba. Jangan mengharapkan pihak berkuasa mengubah sesuatu kerana bagi mereka ini bukanlah kerje mereka...kerja mereka hanyalah menguatkuasakan undang-undang yang sedia ada. Penulis tidak berpihak dimana-mana. Namun penulis hanya memberikan panduan jika perlukan sesuatu perubahan sesuatu harus dibuat. Jika tidak ia nya akan kekal saperti ini. Panduan ini diberikan satelah 10 tahun berurusan dengan pihak SKMM.
Semoga dengan penjelasan diatas membukakan minda pembaca sekelian.
Posted by FTDX400 at 4:24 AM
13 comments:
9w2SPA said...
Salam sejahtera, salam mesra, salam ziarah buat Pak Aziz. Menarik catatan di atas. Pada saya perkara yang menjadi persoalan adakah masih relevan cw digunapakai pada masa kini? Banyak perkara telah dipermudahkan atas inisiatif orang-orang lama dalam

Kelas perbincangan rae sudah bermula di lokalan v66 19hb Mei 2010

Salam ..laporan kelas perbincangan amatur semalam.

Seramai 6 station hadir class perbincangan amatur semalam . Semalam dah cover chapter 2 SOP dan dah sampai nak masuk Q code .. Minggu depan leh masuk Q code dan simbol serta mengenai eletronik parts.

Senarai Swl
1. SWL Lina qth Putrajaya
2. SWL Redza Oren qth Putrajaya
3. SWL Akhiruddin qth Putrajaya
4. SWL Amin qth Putrajaya
5. SWL Wan qth Putrajaya
6. SWL Helmi qth Putrajaya..

Kelas habis sekitar 1130 malam dan bersurai.

Rakan rakan amatur lagi yg support 9w2nmy Nazrul , 9w2nsx Khairul dan 9w2pji Abg Pojie..

Terima kasih kepada semua rakan rakan yg hadir .. semalam juga ada mini eyeball di AR Rahman Taman Tasik Kesuma.

Sunday, May 16, 2010

Swl minggu lepas belajar di v66

Salam

Ini baru update senarai swl yg ikuti kelas perbincangan rae di rumah 9w2rev

1.Swl Amin qth putrajaya
2.Swl Haziq qth putrajaya
3.Swl Muhaimin aka arechong qth putrajaya
4.Swl Redza aka Siput qth putrajaya
5.Swl Helmi qth putrajaya ..

Rakan amatur yg dtg support rakan swl baru 9w2nmy nazrul ..

Terima kasih kepada rakan rakan yg belajar sama sama untuk duduki rae pada hujung bulan 6 ni..

Minggu nie rabu ada class lagi ..seper berminat boleh dtg 10 shj lebih kerusi tak cukup hehe...

Laporan disediakan oleh 9w2rev

Tuesday, May 11, 2010

Tahniah Tahniah Tahniah kepada rakan swl amatur yg berjaya ..yg gagal cuba lagi ..ada masa nak daftar balik.

Salam

TAHNIAH TAHNIAH TAHNIAH kepada rakan rakan swl amatur yg berjaya dalam peperiksaan rae bulan lepas kepada yang tak berjaya cuba dan terus mencuba...

Dari admin v66ham.

73

Semak keputusan di sini .. http://rae.skmm.gov.my/rae_2010_1.asp

Monday, May 10, 2010

Sumber dari pak aziz blog 9m2au http://advanced-skynet.blogspot.com/2010_05_01_archive.html

Semalam penulis menerima email dari pihak berkuasa berkaitan "Draft reviewed Spectrum Plan" (mySpectrum Plan 2010) Apa yang menarik ada lah di 'Anex 5- TECHNICAL SPECIFICATIONS" di muka surat 256 draft berkenaan.

Tercatit disini Class B
7.000 - 7.200
28.000 - 29.700
50.000 - 54.000
144.000 - 148.000
430.000 - 440.000

Penulis menerima beberapa panggilan dari 9Ms dan 9Ws dan juga sms.
Purata 9Ws menyambut baik tentang perkara ini. Dan ramai juga 9Ws
yang sudah upgrade ke 9Ms yang tidak bersetuju...dan ada juga yang setuju
dengan perkara diatas.......


Kesimpulan
Pada pendapat penulis sebelum seseorang itu layak menggunakan band yang dicadangkan perlulah diadakan seminar Asas kepenggunaan HF. Dan perlu ada pengawalan dan pengawasan ini bagi mangawal mutu kepenggunaan ruangan tersebut. Kita perlu ada satu "Standard" jika tidak ia akan menjadi bahan ketawa rakan2 di luar negara.

Penutup
Apa2 pun kita harus menyambut baik apa-apa cadangan yang dikemukan walaubagaimanapun kita harus melihat dari prepektif yg positif...
Sebenarnya perkara ini telah lama di usulkan iaitu di tahun 2005...ini bukan perkara baru. Ini baru berkaitan Spectrum ada banyak perkara lagi yang diusulkan semuanya dibuat secara rasmi bukan nya dibincangkan melalui egroup dll.
Walaubagaimanapun kita menyambut baik Draft yang dikemukakan oleh pihak SKMM semoga perkara-perkara lain yang dibentangkan mendapat perhatian segera.....Syabas diucapkan kepada pihak SKMM.
Updated 0113UTC 08052010

-------------------------------------------------------------------------------------

Jika usul ini berhasil kita boleh memancar di hf band yg lain dan dengar syarat kita kena ikuti seminar atau class untuk kelulusan upgrade lesen tanpa ujian cw .

FIKIR FIKIR KAN

Map localan Semenyih Beranang