Ruangan Infomasi





Segala maklumat aktiviti boleh di beritahu di kepada 9w2rev di talian 0126196929 atau v66ham@gmail.com .



Sila beritahu 3 hari awal sebelum di update di ruangan ini Sekian harap maklum.



de 9w2rev



--------------------------------------------------------



Class perbincangan radio amatur untuk exam Rae bermula pada minggu ini :



Tempat: Rumah 9w2rev Taman Pelangi Semenyih

Masa : 9 malam - 10.30malam

Setiap hari Rabu malam Khamis bergantung pada keadaan.

Pengajar :9w2rev



Kepada rakan swl berminat sila dtg ..



Tempat terhad kepada 10 kerusi ..



Berminat sila contect Mazlan 9w2rev di talian 0126196929

----------------------------------------------------------

V66ham telah mewujudkan satu grouping dalam facebook {new media} selaras dengan perkembangan teknologi di internet . Kepada rakan rakan v66ham community boleh join v66 community di facebook ..sila klik di link ini :- http://www.facebook.com/photo.php?pid=397197&id=1796035944#!/group.php?gid=112619732115917&v=info







Aprs Tracing ../ Anda bila nak join aprs

Kedai Amatuer

Monday, March 16, 2009

Pernah kah rakan rakan dengar calling me at 900mhz

Salam kepada rakan rakan yg monitoring v66ham bloggers nie..

Ini ada instilah lama yang di gunakan oleh elmest ham lama . Tapi istilah ini sekarang jarang dah tak pernah di gunakan..

Apa kah maksud calling at 900mhz ..?

Ramai rakan rakan ham mungkin tak mengetahui mengenai ini. Pada hari tu ada monitor elmest ham lama yg qso dia ada bercakap mengenai perkara ini dah saya pon selidiki aper kah ini.

Ini istilah ini sama dengan lima lima , loceng terbang, call masuk , ada lima lima , ada loceng terbang.

Maksud di atas : Cth ayat : Ok saya nak qrt rakan saya akan panggil anda di 900mhz ..? apakah 900mhz tu .. 900mhz dan 1800mhz ada freq hp kita . Ini bermakna rakan itu akan call hp kita.

Satu lagi contoh ayat . I receive your calling from 900mhz.. terima panggil telephone lah tu.. ..

Instilah - istilah lama yg kita jarang dengar masa ini ...

Fikir fikirkan bersama.

de 9w2rev info..

Kambing Golek V47 localan Alam Damai ..Jemputan

Salam

V66ham seramai 3 station wakil dari v66ham hadir atas jemputan oleh localan Alam Damai Cheras oleh saudara Anuar 9w2uwr kenduri doa selamat di rumah beliau .

Walaupon dalam keadaan hujan yg lebat dapat gak sampai di sana dan makan Kambing Golek ..terasa macam negara arab pulak ada Kambing Golek.

Ramai juga station amatur dari localan lain turut hadir..

V66ham di kesempatan ini mengucapkan ribuan terima kasih kerana sudi memjemput v66ham untuk memeriahkan majlis .Semoga silatulrahim antara ham dapat di eratkan ..

Localan v66ham yg hadir :-
1.9w2wha Hafis
2.9w2nsx Khairol
3.9w2rev Mazlan

Terima kasih semua v47 Lad ..





Kepada yg tak dapat melihat slide sila ke galary ini : http://v66ham.pictiger.com/images/

7 3

de 9w2rev info..

Thursday, March 5, 2009

Gentelmen Agreement .. Adakah rakan Amatur tahu pasal ni?

Nie dari source wikipedia ..
A gentlemen's agreement is an informal agreement between two or more parties. It may be written, oral, or simply understood as part of an unspoken agreement by convention or through mutually beneficial etiquette. The essence of a gentlemen's agreement is that it relies upon the honor of the parties for its fulfillment, rather than being in any way enforceable. It is, therefore, distinct from a legal agreement or contract, which can be enforced if necessary.

Nie dari source lain

radio amateur rules and gentlement agreement (ham spirit) there is not allowed to gain all important informations about the performed contact via web published log. This Joomla component follows mentioned requirements and allows for each searched callsign to find some important data : contact callsign, band, transmission mode and status of confirming of QSO via QSL card (none as blank, sent, received, confirmed on both sides).

Gentelment agreement nie ada ham spirit .. yg ada pada setiap rakan ham . Benda ini sekarang dah kurang atau tidak di praktik kan .. tapi apa bila kita bertanya kepada elmerst ham yg lama lama dia akan cakap ada ..

Gentelment agreement nie persetujuan tidak bertulis secara lisen oleh semua pemegang warga amatur dan salih hormat menghormati di antara station lagi. Ini dari pemahaman saya.

Saya masih memahami gentelman agreement ini.. Jika ada rakan rakam yang tahu pasal ini boleh di tulis reply di sini untuk sama sama dalam pembelajaran ni..

Adakah ham's di Malaysia ini masih mempraktikkan gentelment agreement ini.. fikir fikir dan di fahami bersama...

9w2rev info..

PSU Power suppy homebrew atau Sendiri Bikin



Hallo rakan rakan monitor di v66ham blogspot.
Diy power supply untuk handy / rig dari PSU Pc
Nie ada gambar sikit dapat di internet



Ini pic isi perut dia .. jimat kos nak beli power supply memahal
Anda boleh melayari source detail mengenai cara membuat nya.




Map localan Semenyih Beranang