Ruangan Infomasi





Segala maklumat aktiviti boleh di beritahu di kepada 9w2rev di talian 0126196929 atau v66ham@gmail.com .



Sila beritahu 3 hari awal sebelum di update di ruangan ini Sekian harap maklum.



de 9w2rev



--------------------------------------------------------



Class perbincangan radio amatur untuk exam Rae bermula pada minggu ini :



Tempat: Rumah 9w2rev Taman Pelangi Semenyih

Masa : 9 malam - 10.30malam

Setiap hari Rabu malam Khamis bergantung pada keadaan.

Pengajar :9w2rev



Kepada rakan swl berminat sila dtg ..



Tempat terhad kepada 10 kerusi ..



Berminat sila contect Mazlan 9w2rev di talian 0126196929

----------------------------------------------------------

V66ham telah mewujudkan satu grouping dalam facebook {new media} selaras dengan perkembangan teknologi di internet . Kepada rakan rakan v66ham community boleh join v66 community di facebook ..sila klik di link ini :- http://www.facebook.com/photo.php?pid=397197&id=1796035944#!/group.php?gid=112619732115917&v=info







Aprs Tracing ../ Anda bila nak join aprs

Kedai Amatuer

Thursday, February 12, 2009

Antena Antena Antena Homebrew/DIY/Sendiri Bikin


Simple Quaterwave Antena aka Antena spiderweb http://www.qsl.net/wrav/2mground.htm

Make each radial a 1/4 wave of your desired frequency. Sometimes it helps to add a little extralength to the radials. This will give you some snipping room when you adjust the SWR.example calculation:Freq (mhz) A (inches) B&C/D&E (inches)146 mhz 19-5/16 20-3/16
If you are just starting out or have the desire to build an antenna here is a simple and fun project. This antenna is perfect for those hams living in the primary coverage area of the .075 repeater. The radials can be made of no. 12 copper wire. The vertical radial (A) should be soldered to the center connector of the SO239. The four base radials (B & C) and (D & E) can be soldered or bolted to the SO239 mounting holes using 4-40 hardware. The four base radials then should be bend downward to a 45 degree angle. The antenna can be mounted by clamping the PL259 to a mast or even passing the coax through a 3/4 ID PVC pipe and compression clamping the PL259. Either way let your creativity flow. If you plan on mounting it outside experience teaches to apply RTV or sealant around the center pin to keep water out of the coax.

Double Zepp 2m Antena
Mudah dan ringkas di buat
All Parts can be bought from your local hardware store and does require knowledge of flux soldering with a blow torch. Same as a Plumber would do on a water pipe. Make sure you buy non lead based solder. Make sure connections are cleaned (wire Brush etc.) before soldering.

Parts List

1. (4) 1/2" Copper Pipe 90 Degree Elbows
2. (2) 1/2" Copper Pipe End Caps
3. (2) 1/2" Copper Pipe 17 1/2" Long
4. (2) 1/2" Copper Pipe 16 3/4" Long
5. (1) 1/2" Copper Pipe 1 1/4" Long
6. (4) 1/2" Copper Pipe Hangers










http://www.moxonantennaproject.com/wb5cxc/wb5cxc.htm
Salam v66ham ..
Ini adalah contoh antena homebrew aka Sendiri bikin yg rakan rakan amatur boleh buat dengan kos yg murah lagi berbaloi dan boleh memancar di mana mana repeater dan simple.. Adakah amatur ini hobi yang mahal? Tidak rasa nya jika anda semua rajin nie ada beberapa contoh.

Tuesday, February 10, 2009

Aper yang terjadi sekitar nyer ...Amatur aktiviti?? Check it out ...

Event Selesai

V17 ARDF OPEN 2009 - Revised DATELatest update!!!Due to overwhelming response from participants and suggestion from sponsors to make this event more special and grand.Organizers has agreed and decided to extend the date to ' 5th APRIL 2009 ' . Hopefully all the hunters may have adequate time for better preparation.tq

Calling FOX HUNTERS!
Assalamualaikum and Gooddays,Dear all fox hunters,You are cordially invited to participate in ARDF OPEN 2009 Competition jointly organized by Wilayah V17 groups and Pusat Kokurikulum Kuala Lumpur.
The schedule as follows :- Date : 8 MAC 2009 (revised to 5 April 2009)
Time : 0800-1500
Venue : Pusat Kokurikulum Kuala Lumpur (detail route will be announced later)Hunt mode: On foot/pedestrian route.Fees : To be confirmedProgrammes:RDF a.k.a Fox Hunting (5 CW Beacon - MOE,MOI,MOS,MOH,MO5)Slalom Fox Hunting (First time to be introduced in Malaysia)
Mini Field DayARDF Technical TalkFlea MarketExhibitionsChampionships Categories:IndividualTwo persons per team ( only one set of RDF kit allowed)Participants:Open to all Malaysian Citizenship only.Description:-Amateur Radio Direction Finding (ARDF) is the sport of finding a very low power hidden radio transmitters on foot, using radio receiver, antenna, map, and compass in diverse.

ARDF joins orienteering skills like the proper use of topographic maps, compass skills, and locational awareness, with radio direction finding skills using hand-held portable receivers and antennas. It is great fun for young and old alike - an opportunity for personal challenge in the great outdoors!A lot of prizes to be won such as a RADIO TRANSCEIVER and many more radio equipment is waiting for you.

DON'T MISS IT!SO WHAT ARE YOU WAITING FOR ?...TAKE THIS CHALLENGE AND BUILD UP YOUR OWN FOX HUNT COMBAT MACHINEEarly registration can be made by REGISTER HERE or mailto:wilayahv17@blogspot.comPlease keep up to date by visiting this official website regularly.Looking forward for your participation.Thank you.

Wednesday, February 4, 2009

Eyeball eyeball eyeball aka Bolamata ...

Salam kepada rakan v66ham dan pengunjung blog .. Satu kejadian telah berlaku pada semalam 4 feb 2009

Bolamata di jalan kan di Kedai Mamak Maulana -- ***ada free wifi ni*** Pekan Semenyih dengan rakan rakan v66ham seramai 7 station sama satu swl kecil ..

Antara hammest yg hadir ..
1.pr uaa - handle Aziz (cormecial /swl)
2.pr uwr - handle Anuar (cormecial /swl) **tunggu 9w aja nie
3.pr cae - handle Caein (cormecial /swl) **tunggu 9w aja nie
4.swl rakan kepada Anuar 3 station lagi**nama aku luper dah
5.9w2rev handle Mazlan

Aktiviti borak pasal pengisian borang ambil callsign dan borang surat akuan sumpah serta borang sokongan 9 mike .. dan chit chat dll ..

Selepas tu 9w2rev wakil v66ham pergi ke Bolamata di sek 7 BBB untuk meraikan perpisahan rakan ham 9w2koe Bro Ameri akan berpindah dari qth v33 local Putrajaya ke Bentong atas arahan tugasan beliau .. v66ham mengucapkan semoga success bro Ameri semoga ada masa jumpa lagi di udara atau di darat ..

Banyak gak station malam tu .. 20 station dan ada sedikit sumbangan iklas dari v33 geng.. Mastermind malam tu di ketuai oleh bro Idham aka Marcos 9w2rxg..

Bersurai 1 pg jugak la ..

Monday, February 2, 2009

Anda perlu tahu apakah itu radio amatur???

1.Sepuluh Perkara Yang Anda Perlu Tahu Berkenaan Radio Amatur1. Apakah itu Radio Amatur?
Radio Amatur ataupun juga dikenali sebagai “Ham Radio” ialah hobi berkenaan membina, menguji-kaji dan berkomunikasi melalui radio.Pengguna-pengguna Radio Amatur ini saling berhubung dengan rakan-rakan mereka seluruh dunia melalui beberapa set-set frekuensi radio yang telah ditetapkan.
2. Bilakah Radio Amatur bermula?
Sejarah Radio Amatur ini telah bermula semenjak perhubungan radio digunakan. Pada tahun 1912, Kongress Amerika Syarikat telah meluluskan undang-undang pertama bagi mengawal selia pemancaran radio di Amerika Syarikat. Bermula 1914, pengguna Radio Amatur telah mula berkomunikasi dan mengadakan satu sistem penghantaran mesej di antara mereka. Di Malaysia, radio amatur merupakan titik bermulanya perkhidmatan radio komersil.
3. Apakah yang boleh saya lakukan dengan Radio Amatur?
Tidak seperti teknologi perhubungan lain, Radio Amatur membolehkan anda berhubung dari mana-mana tempat, pada setiap masa! Pada waktu-waktu bencana, Radio Amatur amat berguna, terutamanya kepada agensi-agensi penyelamat. Pada ketika lain, anda juga kadang kala boleh bercakap dengan para angkasawan atau membalikkan isyarat dari bulan! Anda juga boleh menghantar fail ataupun gambar secara digital. Adakah hobi lain yang menyediakan sebegitu ciri sepertinya?
4. Saya sentiasa sibuk. Adakah saya masih boleh menikmati hobi ini?
Sudah tentu! Hobi ini tidak terikat kepada sesuatu masa, tempat dan pendapatan seseorang. Memandangkan ianya mudah dikendalikan, ramai yang sentiasa sibuk mendapati ianya seronok digunakan dan mengurangkan tekanan selepas seharian bekerja. Anda dan juga keluarga anda juga boleh menikmati dan mempelajari hobi ini.
5. Apakah perbelanjaan yang diperlukan bagi hobi ini?
Sebuah radio bersaiz telapak tangan yang baru mungkin sama harganya dengan satu TV 19 inci yang berkos rendah. Radio yang lebih besar adalah sama kosnya dengan satu komputer.Selain dari itu, bahan-bahan pembelajaran berkenaan Radio Amatur adalah berpatutan dan yuran peperiksaan bagi mendapatkan Sijil Perakuan juga adalah rendah.Secara alternatif, sekiranya anda cenderung untuk menguji-kaji, seperti kebanyakaan pengguna Radio Amatur atau “Ham Radio”, anda boleh membuat unit “Ham Radio” anda sendiri.
6. Siapa yang boleh membantu saya?
Kelab-kelab Radio Amatur terdapat di seluruh Malaysia dan bersedia untuk membantu anda. Ada di antara kelab-kelab tersebut mempunyai halaman web yang mengandungi maklumat mengenai hobi tersebut. Salah satu contoh adalah halaman web Persatuan Pemancar Radio Amatur Malaysia (Malaysian Amateur Radio Transmitters Society’s “MARTS”)
7. Bagaimana saya boleh menjadi seorang operator Radio Amatur?
Hanya mereka yang telah diperakukan boleh mengendalikan sesuatu alat Radio Amatur. Bagi mendapatkan Sijil Perakuan, anda haruslah warganegara Malaysia berusia 14 tahun ke atas dan lulus ujian-ujian berikut:- Ujian Teori Radio dan Kefahaman Peraturan Radio bagi Sijil Perakuan Kelas B; atau- Ujian Kod Morse dan ujian-ujian teori dan radio di atas bagi Sijil Perakuan Kelas A.
8. Siapakah yang mengeluarkan Sijil Perakuan itu?
Sijil Perakuan tersebut dikeluarkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia kepada mereka-mereka yang telah lulus ujian yang diadakan..
9. Adakah saya perlu membayar yuran?
Ya, Sijil Perakuan tersebut haruslah diperbaharui setiap tahun. Yuran tahunan bagi Sijil Perakuan Kelas A adalah sebanyak RM36 dan bagi Sijil Perakuan Kelas B, yurannya adalah RM24 setahun.
10. Apakah yang boleh saya pelajari sebagai permulaan?
Anda boleh memulakan pelajaran anda dengan mempelajari fonetiks abjad yang digunakan oleh pengguna-pengguna Radio Amatur di seluruh dunia!
Disediakan oleh : Mohd Hussairy Sidek 9W2VVH

V66ham list members

List member yang dapat di hubungi dalam eyeball pertama ..

1.9w2sic handle Matnor
2.9w2wha handle Hafis
3.9w2nsx handle Khairol
4.9w2rev handle Mazlan
5.pr cae (swl/comercial ) handle Shahir
6.pr mah (swl/comercial) handle Zukiflie
7.pr Uar (swl/comercial) handle Anwar
8.pr Uaa (swl/comercial) handle Aziz
9.pr Zii (swl/cormecial)
10.pr hiz (swl/cormecial) yl

Terima kasih yg hadir pada eyeball pertama di Restoren Ar Rahman Bandar Tasik Kesuma Beranang ..

Gambar nanti akan di upload kan...

Selamat Datang kepada rakan ham yg dah berjaya lulus rae

Hallo / Salam

V66ham menyucapkan selamat datang kepada rakan rakan ham yang telah lulus perperiksaan rae pada bulan 12 tahun lepas yg keputusan di keluarkan semalam oleh pihak SKMM/MCMC

"Welcome to a band" Community tru Air Wave

Semoga rakan rakan baru dan yg lama dapat bersama sama di dalam satu komuniti ham radio dan semoga success .

Kepada rakan rakan rajin rajin lah kita Qso di mana mana repeater atau di simplex chanell. Kepada swl localan v66ham semoga kita berjumpa di amatur chanel..

- Admin-

Map localan Semenyih Beranang